כסף, כיסופים ואתה
המאמר ניתן במקור למקצוענים בתחום שוק ההון אך המידע רלוונטי לכל אדם הרוצה לאזן עצמו בתחום הכספי בחייו; לכל מי שמעוניין להכיר ולשפר את התנהלותו הרגשית ביחס לכסף וכך גם לפתוח אפשרות לשפע רב יותר.
מימוש פוטנציאל כלכלי בדרך שבין הראש והלב
"אני שם לב כי סוחרים בשוק ההון ובוודאי אני, נוטים להישאר בעסקה מפסידה ולא להפנים שהכיוון השתנה. גם סוחרים אשר מבינים שטעו בבחירת הכיוון לא ממהרים ללכת לכיוון השני. יכולת שינוי המחשבה ותגובה מהירה הם נדירים בתחום הזה ומצד שני סוחרים מצליחים הם אלה המבינים שהכיוון השתנה. אתה דיברת על היכולת הזאת אז ואני שם לב שאתה מדבר עליה גם היום. אתה מדגיש שיש להיות כמו מים ולדעת להשתנות כשצריך."
כך סיפר לי סוחר מתחיל בתחום. כבר בתחילת הדרך הוא שם לב לעניין שנוכח בחיי כולנו ובצורה בולטת במיוחד אצל אלו שעבודתם ופרנסתם תלויה ביכולות הללו: היכולת לתפוס בצלילות מה מתרחש סביבך, היכולת לשנות תגובה וכיוון במהירות, והיכולת לשחרר ולהמשיך הלאה. אמני לחימה, ובמיוחד בתחום האמנויות הסיניות הפנימיות, לומדים בדיוק את היכולות הללו באימוניהם ואלו מחלחלות מהאימונים לעסקים ולחיים בכלל.
מטרה – התרחקות לשם התקרבות
ישנן סיבות רבות ומגוונות מדוע אנו מתקשים לתפוס את המצב סביבנו כאשר זה משתנה, ועוד יותר מתקשים לפעול בהתאם. החל מקושי בשלב הזיהוי ותפיסתו בשל האינרציה של האי-פעולה, וכלה בנטיות טבעיות כדוגמת אפקט העלות השקועה או העדפה למצב הקיים והסטטוס-קוו. קשה לאנשים לשנות עיקרון בהם התחילו איתו, לחזור אחורה במעשיהם או להודות בכישלון וב"אובדן". קשה לוותר על משהו שכבר נמצאים בעיצומו ושהשקענו בו. עם זאת, חשוב לשים לב ולזכור לטובה - הקושי לפעול הוא לא מפני שאין בידינו את הכלים לבצע את הפעולה הנדרשת אלא כי יש בנו גורמים שמעכבים אותנו מלבצע אותה. אם נדע להשתחרר מהגורמים המעכבים נצליח לממש את הפוטנציאל שלנו.
אחד הגורמים החזקים המעכבים אותנו, במיוחד העוסקים בפיננסים ושוק ההון, הוא התשוקה לכסף וחשוב לשים לב כי דווקא התשוקה אליו היא זו שמרחיקה אותנו מהשגתו. 'כסף' חולק שורש עם המילה כיסופים ולא בכדי. מרביתנו חולמים על שפע שביטויו בחומר הוא כסף. עם זאת, כשאנו יוצרים כיסופים וכשחושקים במשהו בכלל, אנחנו לא תמיד יודעים את הדרך הטובה או העדיפה להשיג את המטרה הזו כי אנחנו לא מאוזנים מבחינה פנימית, ריגשית וזה יוצר את ההפרעות שהזכרתי לעיל.
על מנת להשיג את המטרה שהצבנו בפנינו, כמו כסף ושפע, צריך קודם כל לאזן בין תשוקה חזקה מידי ובין היכולת לבלום אותה; בין היסחפות עם תאוות ובין חשיבה רציונאלית וממוקדת; בין הלב ובין הראש. כדי להשיג את האיזון הזה אנו באמנות הסינית מאמנים את עצמנו בהגעה ממוקדת למטרה, תוך שאנו נלחמים לאו דווקא ביריב אלא בעצמנו – בנטייה להיסחף רגשית, לפזיזות בפעולה, בתסכול, בחשש וכו'... אנו לומדים "לגדר" רגשות סוערים ותשוקות ולתעלן לטובתנו בכיוון שאנו בחרנו בחשיבה צלולה וממוקדת.
הדרך
דרך המלך מתחילה בצעד אחד קטן – אימון יכולת ההשתנות. באסיה ישנה אימרה "שכל כמו מים" שבעצם באה לומר שאגם צלול ורגוע, כזה שפני המים אינם מופרעים בו, ישקף את פני המתבונן ויאפשרו לו להבחין בכל הפרעה. לעומתו, אגם סוער, כמו שכל סוער, גם אם יטילו אליו סלעים - לא ישימו לב להפרעה שנוצרת. מצב של שכל סוער הינו מצב מסוכן ולא רצוי לעוסקים בשוק ההון אך באמת שגם בחיים בכלל.
בכדי להגיע למצב של שכל רגוע צריך להתאמן במעבר בין המצבים המנטליים, מרעש והתלהבות לשקט, מיקוד וצלילות הדעת. אמני לחימה משיגים זאת באימוניהם בתירגולים שונים, אך העקרונות שהאמנות מלמדת ניתנים ליישום על ידי כולם. כל אדם יכול, ומומלץ, לפני שהוא נכנס לתהליך – שייקח רגע קצר להרגיע עצמו על ידי תרגילי נשימה או מספר נשימות עמוקות וממקדות ויכנס לתהליך בראש צלול. ניתן גם לשים לב למנח הגוף במהלך היום ולשים לב לסיפור שגופך מספר לך על התנהלותך ומצבך הרגשי – האם שרירייך מתוחים ותפוסים? כי אם כן סביר שכך גם מחשבתך. האם כתפייך שמוטות? ייתכן שחסרה לך רוח חיונית כרגע ועליך להתאוורר מעט ולאזור אומץ.
העקרונות המובילים בדרך זו, אותם כדאי לזכור ולשאוף אליהם הינם: גמישות מחשבתית - היכולת לחשוב על עוד אפשרויות ולממש את המעבר אליהן. ליצור שינוי מגמה; יצירתיות – להרגיש אילו דרכים נוספות קיימות, לעלות עליהן ולהמציא אותן. יצירתיות בשילוב גמישות מחשבתית נותן את היתרון הקריטי של חשיבה מחוץ לקופסה; החלטיות ואומץ – לאמץ את הבחירה ולהתחייב למהלך. היופי בדרך זו היא שגם כשהתחייבת למהלך, הצלילות והגמישות המחשבתית תאפשר לך לצאת ממנו בזמן הנכון בעת הצורך.
מימוש הפוטנציאל בידיים שלך
כאשר השגנו שכל שקט, כל הפרעה קטנה משתקפת בו. אז ניתן לאתר את הזרמים המשתנים, את הבעיות בצורה בהירה, ממוקדת ומיידית. להתייחס למצב, לזרום ולרתום את ההתפתחויות להזדמנויות לפתרון וצמיחה.
בדרך האמנות אנו מאמנים עצמנו לזכור ולפעול בהבנה שכל זמן הוא זמן טוב להשתנות, לשנות ולזוז למקום אחר ובלתי צפוי ובלבד שהוא עוזר להגיע למקום הנכסף בהרמוניה וללא מאמץ מיותר. לומדים להיות שקטים דווקא כשלחוץ מסביב, וכך מאתרים הזדמנויות שמאפשרות ללכת עם, ולא נגד, וגם ליצור מתוך זה יתרון! הלוחם איננו מסתכל על עצמו מהכיוון של החברה וממה שיגידו עליו, ואפילו לא ממה שהוא יגיד על עצמו, אלא פועל מטבע הנסיבות והדרך כפי שהיא מתגלית לפניו ברגע נתון.
ירון בנימיני